videobydleni-bola-ponorne-cerpadlo

Kompletní průvodce výběrem a údržbou ponorných čerpadel do vrtu

Komentáře: 0

Vrtané studny jsou čím dál tím oblíbenějším způsobem, jak v domácnosti či na chalupě získat vysoce kvalitní pitnou vodu zcela zdarma. Vrty jsou mnohem hlubší než mělké kopané studny, díky čemuž z nich můžete získat vodu zcela bez povrchového znečištění. K čerpání vody z vrtu ale musíte pečlivě vybrat vhodné čerpadlo.

Typy čerpadel na vodu pro dům a zahradu

Čerpadla najdou využití všude tam, kde potřebujete čerpat vodu. Nejčastěji se používají k čerpání vody ze studní a vrtů, ale také při čerpání zatopených sklepů, odpadních jímek, přečerpávání vody v zahradních jezírkách nebo bazénech, čerpání dešťové vody z nádrže apod. Každý účel přitom vyžaduje jiný typ čerpadla.

Základní rozdělení čerpadel na vodu je na samonasávací a ponorná. Samonasávací čerpadla najdou uplatnění tam, kde je možné je umístit na povrchu a hloubka čerpané vody je max. 8 metrů.

Ponorná čerpadla jsou ponořená přímo v čerpané vodě a dokáží čerpat vodu z hloubky až 150 metrů, díky čemuž mají širší využití. Do vrtů lze přitom využít pouze ponorná čerpadla, jelikož vrtané studny jsou hlubší než 8 metrů.

Specifickým typem jsou pak kalová čerpadla na vodu, která si poradí i s větším znečištěním. Kalová čerpadla na chalupu slouží například k odčerpání jímky.

Specifika ponorných čerpadel do vrtu

Hlubinná čerpadla do vrtu jsou určena k dlouhodobému a celoročnímu ponoru ve velkých hloubkách, takže jsou vyrobena z kvalitních materiálů, které odolají i vysokému tlaku. Jsou užší než běžná ponorná čerpadla, aby se vešla do úzkých vrtů – čerpadlo do studny tedy nelze použít ve vrtu. Na druhou stranu můžete čerpadlo do vrtu použít i do hlubokých kopaných studní, pakliže v nich nejsou mechanické nečistoty.

Čerpadla do vrtů jsou určena k čerpání pitné nebo užitkové vody bez příměsí pevných částic, vrt tedy musí být čistý, aby nečistoty nepoškodily čerpadlo. K čerpání vody s větším množstvím nečistot jsou určena kalová čerpadla, která ale nejsou konstrukčně přizpůsobena úzkým vrtům.

Ponorná čerpadla do vrtu mají specifický tvar. Zdroj: Bola.cz

Ochranné prvky ponorných čerpadel na vodu  

Čerpadlo do vrtu je nutné opatřit ochranou proti suchoběhu. Nedostatečná hladina vody ve vrtu může způsobit, že motor čerpadla nebude správně chlazen, kvůli čemuž dochází k jeho poškození. Nasávání vzduchu navíc značně snižuje výkon čerpadla. 

Ochrana proti suchoběhu zastaví čerpání vody, pokud dojde k poklesu hladiny ve vrtu. Některá čerpadla mají tuto ochranu integrovanou, u jiných musíte dokoupit sondy pro hlídání hladiny nebo plovákový spínač. Pokud nelze zajistit dostatečné proudění vody kolem čerpadla, může potřebné chlazení zajistit i chladicí plášť.

Ochrana proti kolísání napětí (frekvenční měnič) zase zajistí, že se čerpadlo nebude zbytečně často zapínat a vypínat, kvůli čemuž by mohlo dojít k jeho rychlému opotřebení a k nestabilním dodávkám vody. 

Jak vybrat čerpadlo do vrtané studny

Při výběru nejlepšího čerpadla na vodu se řiďte 3 základními technickými parametry:

  1. Průměr čerpadla: Čerpadlo musí být dostatečně úzké na to, aby se do vrtu vešlo, a navíc kolem něj musí zůstat alespoň 10 mm volného místa kvůli chlazení. Volný prostor slouží také jako ochrana proti zadření čerpadla ve vrtu a mechanickému poškození.
  2. Dopravní výška: Při výběru čerpadla musíte zohlednit i vzdálenost, do které bude čerpadlo vodu vytláčet. Potřebnou dopravní výšku určíte jako součet hloubkových a jedné desetiny rovinných metrů od čerpadla k nejvzdálenějšímu odběrnému místu. Pokud je například součet rovinných metrů 30 a součet hlubinných metrů 20, potřebujete čerpadlo s dopravní výškou 23 metrů.
  3. Průtok: Čerpadlo vybírejte i podle množství vody, kterou potřebujete čerpat. Průtok se udává v m3/h.

Mezi přední výrobce ponorných čerpadel do vrtů patří značky Grundfos a Wilo.

Instalace ponorných čerpadel do vrtů

Správná instalace čerpadla je důležitá pro jeho bezproblémový a dlouhodobý chod. Klíčová je zejména hloubka ponoru – ta nesmí překročit výrobcem udávané hodnoty, jelikož větší hloubka způsobuje i větší tlak na čerpadlo, který jej může poškodit. Zároveň hloubka musí být dostatečná na to, aby nedocházelo k suchoběhu.

Před samotnou instalací čerpadla se ujistěte, že je vrt čistý – přesné složení vody včetně množství mechanických nečistot odhalí profesionální rozbor vody z akreditované laboratoře. Pokud je množství mechanických částic ve vodě vyšší, než jaké povoluje výrobce čerpadla, musíte vrt nechat odborně vyčistit.

Čerpadlo připojte na elektrický kabel a hadici, poté jej zavěste na nerezové lanko a opatrně spusťte do potřebné hloubky. Pro co nejlepší kvalitu vody doporučujeme instalovat i vhodné vodní filtry do domácnosti.

Z vrtané studny získáte nejkvalitnější vodu, a navíc zcela zdarma

Údržba čerpadel na vodu

Při správném používání jsou ponorná čerpadla na vodu prakticky bezúdržbová, je pouze potřeba kontrolovat stav těsnění a v případě potřeby jej vyměnit. Ponorná čerpadla do vrtu lze používat celoročně, nejsou však mrazuvzdorná. Pokud tedy zazimujete vrt, musíte zazimovat i čerpadlo.

Údržbu ale vyžaduje samotný vrt, jelikož znečištěná voda poškozuje čerpadlo, ale také další domácí zařízení a může mít i negativní zdravotní následky. Rozbor vody byste měli provádět alespoň jednou ročně a v případě zjištěného znečištění vrt okamžitě vyčistit. Preventivní čištění vrtané studny se doporučuje zhruba jednou za 5 let.

Správný výběr čerpadla a jeho údržba jsou klíčem k bezproblémovým dodávkám kvalitní pitné vody z vrtu. Ve společnosti BOLA vám s výběrem ponorného čerpadla do vrtu rádi a zdarma odborně poradí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články