image002a

Baterie pro fotovoltaiku 

Komentáře: 0

Význam baterií pro fotovoltaické elektrárny

Baterie umožňují ukládání přebytečné energie vyrobené během dne a její využití v době, kdy slunce nesvítí, tedy především v noci nebo během oblačných dnů. 

Proč si nainstalovat fotovoltaiku s baterií?

Baterie přináší pro váš solární systém několik pozitiv: 

Maximální využití vlastní elektřiny

Bez baterií se přebytečná energie během nízké spotřeby vrací do sítě za nízkou výkupní cenu. Baterie umožňují ukládat přebytečnou energii a využívat ji v době vyšší spotřeby.

Ochrana proti výpadku
V případě blackoutu můžete mít díky bateriím záložní zdroj energie, který zajistí nepřetržitý provoz vaší domácnosti.

Energetická soběstačnost a nezávislost

Uložená energie může vystačit i na několik dní. Ukládáním energie do baterií se stáváte méně závislí na externích dodavatelích energie, což vám poskytuje větší soběstačnost a bezpečnost.

Nestabilní dodávky elektřiny
Pokud žijete v oblasti s častými výpadky nebo slabou přenosovou soustavou, baterie vám pomohou zajistit spolehlivý zdroj energie.

Nejlepší baterie pro fotovoltaiku?

Výběr vhodné baterie pro FVE závisí na několika klíčových faktorech. Mezi nejdůležitější patří kapacita a výkon baterie, které by měly odpovídat vaší denní spotřebě energie a velikosti fotovoltaického systému. Na trhu je k dispozici několik typů baterií, z nichž každá má své výhody a nevýhody:

  • Olověné baterie: Jsou cenově dostupnější, ale mají nižší energetickou hustotu a kratší životnost. Jsou vhodné pro menší rozpočty, kde vyšší efektivita není klíčovým požadavkem.
  • Lithium-iontové baterie: Nabízejí vysokou energetickou hustotu, delší životnost a vyšší efektivitu. I když jsou dražší než olověné baterie, jejich výkon a dlouhodobé úspory často ospravedlňují vyšší počáteční investici. Lithium-iontové baterie nabízejí různé varianty, které se liší chemickým složením. Jenda varianta je LiFePO4 baterie.
  • Lithium-železo-fosfátové baterie (LiFePO4): Nabízejí vysokou bezpečnost, dlouhou životnost a stabilitu při vysokých teplotách. Jsou odolnější proti přehřátí a mají delší životnost než běžné lithium-iontové baterie. I když mají o něco nižší energetickou hustotu, jejich vyšší spolehlivost a bezpečnost jsou často klíčovými faktory při jejich výběru.
  • Další varianty na trhu: Vanadiové redoxní baterie nabízejí dlouhou životnost a možnost škálování kapacity. Sodíko-niklové baterie jsou ideální pro velké systémy díky své odolnosti a stabilitě. Tyto baterie nejsou určeny pro rodinné domy, využívají se na místech, kde je potřeba maximální spolehlivost a vyšší kapacita.


Jaká je tedy nejlepší baterie pro fotovoltaiku?

Ať už se jedná o rodinný dům s požadovanou kapacitou baterie do 20 kWh nebo firmu s očekávanou kapacitou přes 50 kWh, ideální volbou je lithium-železo-fosfátová baterie. Její bezpečnost, dlouhá životnost a stabilita při teplotních výkyvech z ní činí optimální řešení pro širokou škálu instalací v České Republice. 

Výběr nejvhodnější baterie se vždy odvíjí od individuálních potřeb a očekávaných vlastností fotovoltaické elektrárny. Pokud si nevíte rady s výběrem baterie, neváhejte využít kontaktní formulář společnosti Sepo Solar + s.r.o. Rádi vám poradí a pomohou vybrat nejvhodnější baterii pro váš systém.
https://seposolar.cz/kontakt/#formular

Nabídka nemovitostí

Nové články