videobydleni-hercikakriz-jak-vycistit-odpady

Poradíme vám, jak efektivně vyčistit a udržovat domácí odpady

Komentáře: 0

Zatímco umyvadla, dřezy nebo vany v domácnosti umýváme pravidelně, jen málokdo z nás se s takovou pravidelností věnuje údržbě kanalizace a odpadů. Přitom jsou nedílnou součástí našich domovů a správná údržba a čištění jsou nezbytné pro jejich bezproblémový chod. Jak se tedy o kanalizaci a odpady správně starat a jak vyčistit ucpaný odpad?

Co způsobuje ucpání odpadů?

K ucpání odpadů v domácnosti může vést celá řada faktorů, nejčastěji se jedná o následující:

  • Zbytky jídel a tuky: Jednou z nejčastějších příčin ucpání kanalizace jsou zbytky jídla a tuky, které se často usazují na stěnách potrubí. Myslete na to, že zbytky jídla nepatří do dřezu, ale ani do toalety.
  • Vlasy a chlupy: Nejběžnější příčinou ucpání umyvadla v koupelně, vany nebo sprchového koutu jsou nahromaděné vlasy a vousy.
  • Nevhodné předměty: Co vše nepatří do umyvadel a do toalety? Dalo by se říci, že prakticky všechno, s výjimkou toaletního papíru nebo čisticích prostředků určených k údržbě odpadů. Naopak by v toaletách neměly končit plenky, kosmetické ubrousky, hygienické potřeby, vatové tyčinky apod.
  • Minerální usazeniny: Problémy může kromě vyhozených předmětů způsobovat i hromadění minerálních usazenin zapříčiněné tvrdou vodou v domácnosti.

Vatové tyčinky, vložky či tampóny do záchodu nepatří

Jak předejít ucpání kanalizace?

Nechcete se pravidelně potýkat s ucpaným odpadem? V tom případě vsaďte na prevenci. Jak by měla vypadat?

  • V první řadě se vyhněte házení výše uvedených cizích předmětů do umyvadel nebo toalet.
  • Usazování drobných zbytků jídla v odpadech můžete předejít používáním sítka ve dřezu.
  • V případě, že se odpad ucpal tak, že voda neodtéká, agresivní chemické prostředky použijte jako poslední možnost. Mohou totiž situaci ještě zhoršit, případně poškodit kanalizaci.
  • Odpady se vyplatí čistit nejen ve chvíli, kdy už jsou ucpané, ale také preventivně. Jak? Je to velmi jednoduché. Stačí je jednou za čas prolít třemi litry horké vody, případně použít jedlou sodu s octem.

Domácí metody čištění odpadů a kanalizace

Pokud dojde k ucpání, můžete vyzkoušet několik metod čištění odpadu.

Babská rada: Jedlá soda a ocet

Velmi jednoduchým způsobem čištění odpadu je použití kombinace jedlé sody a octa. Nejdříve vsypejte do odtoku hrnek jedlé sody a zalijte ji stejným množstvím bílého octa. Směs by měla začít šumět, nechejte ji působit zhruba 20 minut, a nakonec ji zalijte alespoň litrem horké vody, který spláchne nečistoty.

Šetrná metoda: Ekologické čističe

Kromě domácích prostředků můžete samozřejmě vsadit i na ekologické čističe určené k čištění odpadu. Tyto čističe fungují na bázi enzymů, které rozkládají organické usazeniny v ucpaných odpadech a jsou šetrné k životnímu prostředí i k potrubí.

Rychlý účinek: Chemické čističe

Další možností jsou chemické čističe, které jsou agresivnější než ty ekologické. Jejich výhodou sice je, že fungují rychleji, ale na druhou stranu můžou vést k popálení kůže. Používejte je proto velmi opatrně.

Mechanické čištění odpadů: Gumový zvon

V minulosti byl gumový zvon nedílnou součástí takřka každé domácnosti. Pokud ho máte doma i vy, neváhejte ho na čištění odpadu použít. Jak? Zvon přiložte na otvor výpusti a pumpujte tak dlouho, dokud se nevytvoří dostatečný tlak, který usazené nečistoty uvolní.

Osvědčený postup: Rozebrání sifonu

Pokud výše uvedené metody nepomáhají, doporučujeme se pustit do rozebrání sifonu, ve kterém může vězet příčina ucpání. Na rozebrání sifonu si připravte rukavice a nádobu na odtékající vodu.

Profesionální řešení: Instalatérské pero

V případě, že je ucpání příliš hluboko, můžete vyzkoušet čištění odpadních trubek instalatérským perem, které k čištění kanalizace využívají i profesionálové. Čištění instalatérským perem však vyžaduje spolupráci dvou lidí.

Kuchyňské odpady nejčastěji ucpávají zbytky jídla a tuky

Kdy je namístě zavolat odborníka?

Pokud k vyřešení problému nevedla ani jedna z výše uvedených metod, je rozhodně namístě přivolat na pomoc odborníky. Problém totiž může být vážnější, než se zdálo. Kromě ucpání tukem nebo vyhozenými předměty mohou být totiž na vině i kořeny prorostlé do kanalizace, rozsazené potrubí, rozpadlá kanalizace nebo zavalená kanalizace.

Společnost Herčík a Kříž, která řeší problémy s kanalizací už 30 let, nejdříve problém diagnostikuje a lokalizuje pomocí kamerového systému. Následně navrhne řešení, ať už v podobě výkopových nebo bezvýkopových metod.

Ceník služeb společnosti Herčík a Kříž

Firma Herčík a Kříž dokáže problémy vyřešit rychle a efektivně bez jakéhokoliv rizika poškození kanalizace. Disponuje nejmodernější technikou, jako jsou motorové spirály nebo vysokotlaké čističe pro tlakové čištění odpadů, a nabízí širokou škálu služeb za konkurenceschopné ceny:

Čištění kanalizace a odpadů do 10 m: 2 400 Kč bez DPH

Každý další metr v rozsahu 11 – 50 m: 190 Kč za metr bez DPH

Každý další metr v rozsahu 51 – 100 m: 175 Kč za metr bez DPH

Čištění recyklačním vozem: 3 800 – 4 100 Kč za hodinu bez DPH

Paušální poplatek za výjezd vozidla: 850 – 2 950 Kč bez DPH (dle typu vozidla a lokality)

Správnou údržbou a čištěním odpadů v domácnosti můžete předejít řadě nepříjemností. Pokud se však objeví komplikace, jakýkoliv problém s odpady a kanalizací dokáže vyřešit firma Herčík a Kříž. Pro více informací a objednání služeb navštivte webové stránky společnosti Herčík a Kříž nebo je kontaktujete na telefonu 604 208 684, případně na e-mailu hercikakriz@hercikakriz.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nabídka nemovitostí

Nové články