ochrana-pred-sluncem-bioklimaticka-pergola

Jaká pergola je nejlepší? No přeci ta bioklimatická!

Komentáře: 0

Pergoly si nacházejí cestu do stále většího počtu domácností. Není se ani čemu divit. Obzvláště v letních měsících slouží k odpočinku a relaxaci. Pod pergolou je možné snídat, obědvat i večeřet. Studovat, pracovat i odpočívat.

Kam s ní? Ideálně tam, kde vám bude nejvíce vyhovovat. Pergola může být součástí domu (připevněná ke stěně), ale rovněž v zahradě může být samostatným prvkem. Záleží na prostorových možnostech vašeho domu či zahrady. Pergola v každém případě se může stát jejich ozdobou, obzvláště pokud jsou její součástí správně zvolené popínavé rostliny. Vhodné jsou popínavé růže, vistárie stejně jako kiwi či vinná réva.

Co to je bioklimatická pergola?

Zpět ale k titulku tohoto článku. O bioklimatické pergole jste možná už slyšeli. Ale už třeba nevíte, oč se přesně jedná. Pojďme si proto objasnit pojmy. Název bioklimatická pergola naznačuje, že jde o pergolu, která má něco společného s klimatem. Především prostřednictvím hliníkových otočných lamel, které odvětrávají přehřátý vzduch mimo její prostor, maximálně podporuje cirkulaci vzduchu. Proto pod ní vládne ideální klima.

Dokonalé zastřešení

Princip fungování bioklimatické pergoly je velmi jednoduchý, a zároveň účinný. I když venku teploty atakují třicítky, na terase (pod pergolou) vládne příjemné klima. Chytré, že? Přednosti bioklimatických pergol ale sahají ještě dál. Otočné lamely lze nastavit tak, že na pergole fungují i jako dokonale těsné zastřešení. To zase umožňuje využívat terasu využívat nezávisle na počasí. Klidně i v zimě.

Snadné ovládání a minimální nároky na údržbu

K tomu se snadno ovládají a jsou téměř bezúdržbové. Zatímco povrch dřevěné pergoly je třeba v pravidelných intervalech obnovovat ochranným nátěrem, tu hliníkovou můžete nechat napospas větru, sněhu a dešti, aniž by utrpěla jakoukoliv újmu. Snad při opravdu silném větru je vhodné lamely stejně jako venkovní hliníkové žaluzie stáhnout.

Od koho?

Při výběru bioklimatické hliníkové pergoly dobře vybírejte jejího dodavatele. Kvalitní hliníkové pergoly na míru vyrábí například firma ATYPY, s.r.o. V jejím portfoliu najdete všechny typy pergol – se sloupy, bez sloupů, samostojné i zmíněné bioklimatické. Ty nabízí dokonce dva typy – Adam s otočnými lamelami a Aeroloux se stahovacími lamelami.

Nabídka nemovitostí

Nové články