senior

Jak se žije důchodcům v Praze v porovnání se zbytkem ČR?

Komentáře: 0

Průměrný měsíční důchod v lednu tohoto roku vzrostl na 20 693 Kč měsíčně. Ne každý na tuto částku ale dosáhne, a pokud ano, ani tato suma nezaručuje seniorům šanci na udržení solidní životní úrovně ve stáří. Nejtěžší to mají důchodci žijící v Praze a dalších větších městech. Ti se často, zejména po úmrtí jednoho z partnerů, dostávají do existenční krize.

V Praze bydlí desítky let a nechtějí se stěhovat

Do Prahy, kde lze v současnosti koupit 1 m2 za částku okolo 122 000 Kč, se noví důchodci rozhodně neženou. Jejich množství neroste, ale ani se většina z nich dobrovolně nestěhuje jinam za levnějším bydlením. Stávající senioři v Praze bydlí desítky let často ještě v bytech z komunistického období, kde stále platí nižší nájemné. Je přitom jasné, že jinde by byl jejich život významně levnější.

Důvodů, proč se důchodci z Prahy odmítají stěhovat, je více. Zásadní jsou především jejich citové vazby na domov. Ztráta sociálních vazeb je přitom spojena s pocitem ztráty bezpečí a jistoty. V Praze či jejím blízkém okolí navíc žijí i jejich rodiny, které by je pravděpodobně nenavštěvovali tak často, jako když všichni bydlí ve stejném městě. Jednoduše ke stěhování nemají žádnou motivaci.

Jaké nesnáze žití na vesnici mohou zkomplikovat život seniora

Ale ani život na vesnici není vždy jednoduchý a zalitý sluncem. V menších městech a na vesnicích je obecně snazší udržet si i v důchodu relativně slušný životní standard. Při životě na vesnici si (porovnej s dražším městským životem) zpravidla lidé ihned polepší. Objevit se ale mohou jiné problémy.

Důchodce na vesnici trápí nedostatek sociálních vazeb. Rodina žije daleko a navštívit své babičky a dědečky jezdí několikrát do roka. Chybě jim mohou i přátelé v blízkém okolí. A tak se stává, že senioři sice mají peníze neboli lidově prachy, ale strádají po stránce sociální a společenské. Navíc kvůli větší vzdálenosti mohou vznikat problémy s dostupností lékařské péče.

Nejen vesnice, ale také cizina může snížit životní náklady

Při snaze ušetřit peníze a zlepšit si životní standard se nabízí i přestěhování do ciziny. Mezi země nabízející nižší náklady a příjemnější podmínky patří například Španělsko, Rakousko, Portugalsko či Chorvatsko. Každé z těchto míst má specifické výhody. Nejzásadnější je relativní blízkost do Česka a mezi další faktory může patřit cena nemovitostí, nebo kvalita a dostupnost zdravotnické péče.

Autorem je: Nikola Engelmann, expertka na finance

Nabídka nemovitostí

Nové články