Snímek obrazovky 2024-10-03 172935

Hledáte opravdu odolný a elegantní venkovní nábytek? Známe řešení

Komentáře: 0

Chcete si vybavit venkovní terasu? Nebo sháníte pohodlný nábytek přímo na zahradu, abyste si měli kde sednout během grilování s přáteli? V takových případech si asi lámete hlavu s výběrem vhodného materiálu. Jaké řešení se rozhodně vyplatí?

Venkovní nábytek se potýká s celou řadou rizik

Výběr venkovního nábytku je zpravidla složitější než volba vybavení do interiéru. Pod širým nebem se přece jen vaše židle, stolky, lavice i další produkty potýkají s celou řadou rizik. Bavíme se o vedru, zimě, větru, dešti, vlhkosti, krupobití, ale i UV záření, parazitech nebo plísni. Přesně proto si musíte dávat opravdu velký pozor na to, jaký materiál si pořídíte. Pojďme si společně probrat nejlepší možnosti, které vás finančně nezruinují.

Zdaleka nejlevnější variantou jsou typické plastové položky. Všichni asi víte, jak ošklivé a křehké jsou. Hodí se tedy pouze jako nouzové řešení maximálně na jednu sezónu. Co si však počít v situaci, kdy se nespokojíte s tím nejošklivějším na trhu? Když chcete kvalitní venkovní nábytek, který se vám bude líbit, a navíc vydrží poctivě sloužit dlouhá léta? V takovém případě se raději zaměřte na populární ratan. Ten vás potěší řadou zajímavých benefitů. Jakých?

Co je ratan a jak se chová?

Ratan je čistě přírodní materiál, který se vyrábí z popínavé palmy ratanové. Ta se vyskytuje především v jižní části Indonésie. Lidé se už před tisícovkami let všimli, že tyto liány nabízí vysokou odolnost proti mechanickému zatížení. Přesně proto je začali používat pro výrobu domků, košíků a samozřejmě i všemožného nábytku. Tato tradice pokračuje dodnes. Dokonce se rozšířila do celého světa.

Ratanový nábytek je ekologický a vypadá opravdu skvěle. Z hlediska použití vás potěší nízkou hmotností (nemusíte se tedy tahat s masivním nebo kovovým nábytkem), ohebností (nepopraská vám jako plast) a velkou odolností proti zatížení. Přírodní ratan má však i své nevýhody. Příliš si nerozumí s deštěm a zimou, takže ho raději během ošklivých dní schovávejte dovnitř. Řešením je umělý ratan, který je k nerozeznání od toho pravého. Ten hravě odolává špatnému počasí a klidně ho můžete nechávat celoročně venku.

Velkou výhodou ratanu je jeho dlouhá životnost. Navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Nemusíte ho natírat, nevyžaduje povrchovou úpravu ani žádné další speciality. Bohatě postačí, když ho čas od času poctivě vyčistíte (používejte pouze šetrné mycí prostředky a po umytí nechte materiál pořádně vyschnout).

Nekvalitní versus kvalitní ratan

Jak asi víte, na trhu najdete jak nekvalitní, tak i kvalitní nábytek z ratanu. Takové produkty se přece jen nevytváří jen z této popínavé rostliny. Stolky, židle, lavice i další vybavení mohou disponovat levnou plastovou, hliníkovou, ocelovou nebo dřevěnou konstrukcí. Jestli hledáte kvalitní nábytek s dlouhou životností, raději rovnou zapomeňte na plast. Ideální možností je pevný hliník s povrchovou úpravou. Ten zachová nízkou hmotnost nábytku a spolehlivě udrží klidně několik lidí najednou. Nevadí mu ani mráz, vedro, voda, paraziti a podobná rizika.

Možná se ptáte, kde sehnat vážně ověřený a poctivý ratanový nábytek. Nejlepší bude, když si rozkliknete webové stránky oblíbeného e-shopu DS Forest Trade. Ty najdete pod odkazem na začátku článku. Ihned se před vámi objeví desítky zajímavých položek pro náročné uživatele. Můžete si pořídit jak jednotlivé kusy nábytku, tak i celé šikovné sety pro 8 osob. Ve všech případech jsou součástí balení polštáře, skleněné desky a další zobrazené součásti nábytku. U většiny produktů získáte dopravu po celé České republice zcela zdarma.

Nabídka nemovitostí

Nové články