podzim

Podzim na zahradě: Co je potřeba udělat?

Komentáře: 0

Podzim je ideální čas připravit zahradu na nadcházející zimu a vytvořit tak pevný základ pro bujný růst na jaře. Správná údržba zahrady během tohoto období může výrazně ovlivnit zdraví a vitalitu rostlin i kvalitu půdy. Přinášíme několik praktických tipů, jak efektivně zvládnout všechny důležité zahradní práce a zajistit, aby vaše zahrada přečkala zimu bez úhony.

1. Odstraňte spadané listí

Jedním z nejběžnějších podzimních úkolů je úklid listí. Spadané listí může na trávníku a záhonech vytvářet vlhké a tmavé prostředí, které podporuje růst plísní a škůdců. Listí pravidelně shrabujte a přidávejte do kompostu, kde se může přeměnit na výživný kompostový humus, nebo jej použijte jako mulč na záhonech. Vrstva dobře rozloženého listového humusu je bohatá na živiny a zlepšuje strukturu půdy.

Tip: Jak správně připravit kompost z podzimního listí

Spadané listí je skvělým materiálem pro kompostování, ale je potřeba ho správně zpracovat, aby se rychle rozložilo a přeměnilo na kvalitní humus. Zde je návod, jak na to:

  1. Drcení listí: Pokud máte možnost, před vložením listí do kompostu ho nasekejte nebo rozdrťte, například pomocí sekačky na trávu s mulčovací funkcí. Menší kousky se rychleji rozkládají.
  2. Míchání s dalším materiálem: Pro správné kompostování je důležité kombinovat „hnědý“ (suché listí) a „zelený“ (čerstvé rostliny, tráva) materiál. Míchejte v poměru zhruba 3:1 (tři díly suchého listí na jeden díl čerstvého materiálu).
  3. Zvlhčování kompostu: Pravidelně kontrolujte vlhkost kompostu. Měl by být vlhký jako houba, ne však přemokřený. Pokud je příliš suchý, přidejte trochu vody.
  4. Provzdušnění: Každých pár týdnů kompost prohrabte nebo otočte, abyste podpořili přístup kyslíku. To urychlí rozklad a sníží riziko zápachu.
  5. Izolace kompostu: Na podzim a v zimě můžete kompost zakrýt plachtou nebo kompostovým krytem, aby se udrželo teplo a rozklad pokračoval i v chladnějších měsících.

Tímto způsobem budete mít na jaře k dispozici kvalitní kompost, který obohatí vaši zahradu o cenné živiny.

2. Sázejte jarní cibuloviny

Podzim je ideální dobou pro sázení jarních květinových cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy, hyacinty či krokusy. Vyberte místo s lehkou, dobře propustnou půdou a zasaďte cibuloviny v dostatečné hloubce – obvykle dvakrát až třikrát větší, než je výška cibule. V teplejších oblastech můžete tulipány a hyacinty před výsadbou nachladit v lednici po dobu zhruba osmi týdnů, aby lépe kvetly.

3. Zastřihněte živé ploty a keře

Pro udržení kompaktního a zdravého vzhledu živých plotů je vhodné provést střih před zimou. U některých rostlin, jako je například vistárie, je potřeba dávat pozor, aby se neodstranily pupeny na jarní květ. Naopak u běžných listnatých keřů podpoří střih hustší růst a připraví je na jarní sezonu.

4. Péče o trávník

Podzim je čas na poslední sečení trávy, ale pozor, neřezejte ji příliš nakrátko – doporučuje se ponechat délku okolo 5 cm, což pomůže trávníku lépe přežít chladné období. Trávník také hnojte pomalu rozpustným podzimním hnojivem, které podpoří růst kořenů a připraví ho na jaro. Pokud máte na trávníku mech, je dobré ho odstranit a provzdušnit trávník vertikutací.

5. Sázení nových stromů a keřů

Podzimní výsadba stromů a keřů poskytuje rostlinám dostatek času na zakořenění před příchodem léta. Zajistěte, aby půda byla vlhká, a přidejte organický materiál, například dobře rozložený hnůj nebo kompost, který obohatí půdu o potřebné živiny.

6. Přesazujte a rozmnožujte trvalky

Rostliny jako pivoňky, hosty nebo denivky je možné na podzim přesadit nebo rozdělit, což podpoří jejich růst a vitalitu na příští rok. Po rozdělení jednotlivé části zasaďte do dobře připravené půdy a přidejte trošku hnojiva, aby rostliny měly potřebné živiny pro zakořenění.

7. Připravte nářadí a zahradní vybavení na zimu

Nezapomeňte se postarat o zahradní nářadí. Před uskladněním očistěte rýče, motyky a sekačky od zbytků hlíny a rostlinného materiálu. Olejujte pohyblivé části nářadí, aby nedocházelo ke korozi. Pokud máte zahradní nábytek nebo dekorační předměty, ukliďte je do sucha nebo použijte ochranné kryty.

8. Postarejte se o jezírka a vodní prvky

Pokud máte na zahradě jezírko, odstraňte z něj spadané listí a jiné nečistoty, aby nedocházelo k hromadění organického materiálu na dně. Případně můžete jezírko zakrýt ochrannou sítí. Vodu z čerpadel a fontán vypusťte a vyčistěte je před uskladněním.

9. Udržujte krmítka pro ptáky

Podzimní období přináší ptákům méně přirozených zdrojů potravy. Dopřejte jim tedy snadný přístup k semínkům a dalšímu krmení v krmítkách. Nezapomeňte také na pravidelnou údržbu ptačích budek, abyste zajistili čisté a bezpečné prostředí pro ptáky.

10. Plánujte na jaro

I když je zima na dosah, přemýšlejte o zahradě v jarním období. Připravte si plány pro nové výsadby, případně si zaznamenejte, co v letošním roce fungovalo a co ne. Dobré plánování a příprava během podzimu vám umožní na jaře začít s plnou vervou a užít si krásu probouzející se zahrady.

Podzimní údržba zahrady je sice náročnější, ale každý úkol, který nyní vykonáte, přispěje k tomu, aby byla vaše zahrada zdravá, upravená a připravená na jaro.

Nabídka nemovitostí

Nové články